StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

9

Απρίλιος 2017

0

COMMENTS

Η κυρία Νταλογουέι – Βιρτζίνια Γουλφ

Written by , Posted in Books, Timeline

Δεν είχα ξαναδιαβάσει έργο της Βιρτζίνια Γουλφ.
Ούτε είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την προσωπικότητά και την ιστορία της.

Χρειάστηκαν μόλις λίγες σελίδες από την κυρία Νταλογουέι για να κάνω αναζήτηση στο γκούγκλι.
Ένιωσα την ανάγκη να μάθω πράγματα για τη ζωή της και την εποχή που διακρίθηκε.
Από εκείνο το σημείο και ύστερα στη συνέχεια της ανάγνωσης, ένιωθα ότι έβρισκα κομμάτια του εαυτού της και της πολύπλοκης προσωπικότητάς της. Θα μου πείτε, και ποιά προσωπικότητα δεν είναι πολύπλοκη;
Η εποχή της την έκανε να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο και ίσως να ήταν διαφορετική η κατάληξή της, εάν είχε ζήσει σε μεταγενέστερα χρόνια.
Ωου, γουέλ!

Η γνωριμία μου με την κυρία Νταλογουέι με έφερε σε επαφή με ένα αριστοτεχνικό  πυκνό κείμενο.
Ενώ η ιστορία αφορά τη διήγηση μιας ημέρας της κεντρικής ηρωίδας, η Γουλφ με εξαιρετικά περίτεχνο τρόπο καταφέρνει και φωτίζει στιγμές του παρόντος της ιστορίας με ιστορίες του παρελθόντος.
Καταφέρνει να εξηγεί συμπεριφορές και σχέσεις κάνοντας φλας μπακ, που εντάσσονται στο σήμερα της αφήγησης.
Επειδή όμως μπορεί κι εσείς να μην γνωρίζετε την ιστορία της κυρίας Νταλογουέι, ας δούμε λίγα λόγια για το βιβλίο, όπως καταγράφονται στο site των Εκδόσεων Μίνωας:

Στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο του 1923 η μεσήλικη Κλαρίσα Νταλογουέι, ως άψογη οικοδέσποινα, προετοιμάζει άλλη μία κοσμική συγκέντρωση όταν δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη του νεανικού έρωτά της Πίτερ Γουόλς. Η άφιξή του αναστατώνει την ήσυχη και βολεμένη ζωή της, που, πολλά χρόνια πριν, η Κλαρίσα είχε επιλέξει κάνοντας έναν γάμο με τον Ρίτσαρντ Νταλογουέι, μέλος του Κοινοβουλίου.
Επανεκτιμά τις επιλογές της και συνειδητοποιεί ότι επέλεξε μια συζυγική ζωή χωρίς συγκινήσεις, περιορίζοντας τις φιλοδοξίες της στον τίτλο της «τέλειας οικοδέσποινας». Και ενώ ο ήχος του ρολογιού του Μπιγκ Μπεν υπενθυ­μίζει το πέρασμα του χρόνου μια συνηθισμένη κατά τα άλλα μέρα του καλοκαιριού, η είδηση της τραγικής μοίρας ενός άγνωστου στην Κλαρίσα ήρωα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Σέπτιμους, την κατακλύζει με σκέψεις και συναισθήματα, καθώς οι δύο διαφορετικοί κόσμοι τους ενώνονται για μία και μόνο στιγμή.

Η κυρία Νταλαγουέι

Μέσα από τη διήγηση μένουμε σε σημεία, που απασχολούν και θα απασχολούν τους ανθρώπους στην αιωνιότητα, όπως την αλλαγή των σχέσεων με την ωρίμανση, την προτεραιότητα που δίνουμε στα διαφορετικά “θέλω” μας, αλλά και τα χίλια μύρια κακά του πολέμου.

Οι περιγραφές μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής με όλους τους τύπους της αγγλικής “καλής” κοινωνίας, την προσπάθεια να είναι όλα σε τάξη και “καθώς πρέπει” θυμίζοντάς μας, πως τις περισσότερες φορές η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ένα κλασικό αριστούργημα, θεωρώ πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, όπως ήταν και η δημιουργός του.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας και μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του εδώ : Η κυρία Νταλογουέι – Βιρτζίνια Γούλφ

#booklover