StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

2

Αύγουστος 2015

0

COMMENTS

Ο Πρώτος Κακός – Miranda July

Written by , Posted in Books, Timeline

Τον July διάβασα July.

A! Καλό.

Ένα βιβλίο Fight Club, ινσέψιο σεξουαλικών φαντασιώσεων (φαντασίωση μέσα στη φαντασίωση της φαντασίωσης που φαντασιώνεται η φαντασιωνόμενη κλπ), σεξ, έρωτας  κι ένα παιδί που ανατρέπει τα πάντα.

Το μυθιστόρημα “Ο Πρώτος Κακός” της Miranda July κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και δεν είναι μια “συμβατική” ιστορία.

Αλλά και ποιά “συμβατική” ιστορία θα είχε ενδιαφέρον για να γίνει βιβλίο;…

Η Σέριλ είναι μια σαραντάρα με πολλά “θέματα”. Είναι μια σφιγμένη, κλειστή, ευάλωτη, ελαφρώς αντικοινωνική γυναίκα που ζει μόνη της με μία απόλυτη τακτοποιημένη ρουτίνα και βασανίζεται από έναν υστερικό κόμβο στο λαιμό της.

Τη στοιχειώνει η ανάμνηση του Κουμπέλκο Μπόντι, ενός μωρού που είχε συναντήσει στα 9 της χρόνια με το οποίο είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση. Την είχε σημαδέψει ο αποχωρισμός τους με αποτέλεσμα από τότε κάθε φορά που συναντά ένα μωρό, εκείνη να βλέπει τον Κουμπέλκο Μποντι. (Ένα από τα “θέματα” που σας έλεγα.)

Έχει μια εμμονή με τον Φίλιπ, που είναι 20 χρόνια μεγαλύτερός της και με τον οποίο πιστεύει ότι είχε ερωτική σχέση σε προηγούμενες ζωές της.

Τη ρουτίνα και την δική της τάξη της ζωής και των πραγμάτων της έρχεται να την ανατρέψει η συμβίωση με την Κλι, την 20χρονη κόρη των δύο αφεντικών της. Οι δύο τελευταίοι έχουν ζητήσει από τη Σέριλ να τη φιλοξενήσει.

Η Κλι έχει προφανώς τα δικά της “θέματα” και φαίνεται δύσκολος άνθρωπος.

Από αυτό το σημείο αρχίζει η ιστορία να περιπλέκεται με τις δύο ηρωίδες να αναπτύσσουν μία εκρηκτική σχέση,  η οποία περνάει από διάφορα στάδια και στην πορεία της η μία βοηθάει την άλλη.

Εναλλάσσονται το μαίνος, το σεξ, το πάθος, ο έρωτας, η μητρική αγάπη όλα με μια ένταση, που στην ωμότητά τους κάποιες στιγμές φαντάζουν προκλητικά, αλλά τόσο ρεαλιστικά.

Σε μια κοινωνία του “φαίνεσθαι”, που θέλει να τηρούνται οι κανόνες του κοινωνικά επιτρεπτού και αποδεκτού, που ακόμη έχει πολλά ταμπού και προκαταλήψεις, το βιβλίο “Ο Πρώτος Κακός” της Miranda July, διηγείται μια ιστορία ανθρώπινη, από αυτές που συμβαίνουν όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού, μια ιστορία που δεν αφορά τον κοινωνικό περίγυρο  , αλλά το ζευγάρι που ζει μαζί.

Η ιστορία παίρνει μια άλλη τροπή έντονα συναισθηματική και αληθινή, όταν η σχέση ολοκληρώνεται με ένα μωρό. Αυτή η ολοκλήρωση σημαίνει πολλά πράγματα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο σε κάθε σελίδα του.

Πράγματα που συμβαίνουν στο μυαλό της Σέριλ και εκτονώνονται στη ζωή της και  περιγράφονται με τη γυμνή αλήθεια τους χωρίς λογοκρισία.

Η Σέριλ δεν είναι μια εύκολη προσωπικότητα.

Αλλά και ποιός από εμάς είναι;

 

Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο κεφάλαιο του βιβλίου εδώ : “Ο Πρώτος Κακός”

#booklovers

 

 

Αν θέλετε μία ακόμη άποψη για τον “Πρώτο Κακό” μπορείτε να διαβάσετε την κριτική του Βασίλη Γρετσίστα εδώ : Ο πρώτος κακός / Miranda July