StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

18

Νοέμβριος 2018

2

COMMENTS

Το Χρονικό ενός Πολυταξιδεμένου Γάτου

Written by , Posted in Books, Timeline

Ας δούμε, τί γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένας αδέσποτος γάτος ζει σε ένα πάρκινγκ στο σύγχρονο Τόκιο.
Για τίποτα στον κόσμο δεν θα αντάλλασσε την ελευθερία του με την άνεση ενός διαμερίσματος.
Την ημέρα, όμως, που τον χτυπά ένα αυτοκίνητο καταφεύγει στη βοήθεια του νεαρού Σατόρου, που τον φροντίζει, του προσφέρει ζεστασιά ενός σπιτικού και του δίνει το όνομα Νάνα.
Πέντε χρόνια αργότερα ο Σατόρου ξεκινά ένα ταξίδι με το βαν του, σχεδιάζοντας να επισκεφτεί τρεις παλιούς παιδικούς του φίλους.
Στο πλευρό του βρίσκεται ο Νάνα, που είναι χαρούμενος γι’αυτή την εμπειρία παρόλο που δεν γνωρίζει τον πραγματικό σκόπό του ταξιδιού.
Ο Σατόρου δεν θέλει να του τον αποκαλύψει.
Με φόντο την εναλλαγή των εποχών στην Ιαπωνία, η ιστορία του Νάνα χαρτογραφεί τα συναισθήματα που προκαλούν οι αναπάντεχες λοξοδρομήσεις της ζωής, εξυμνώντας την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας.
Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που έχει συγκινήσει εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνει πως μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας οι πράξεις αγάπης, μεγάλες αλλά και μικρές.

Εάν έστω και μια μικρή περίοδο της ζωής σου έχεις συνυπάρξει με γάτα, το βιβλίο “Το Χρονικό ενός Πολυταξιδεμένου Γάτου” θα σε κάνει να νιώσεις αυτή την ξεχωριστή ιδιαίτερη σχέση, που μπορείς να αναπτύξεις με αυτά τα λατρεμένα ζώα, που ενώ είναι τόσο ανεξάρτητα και ανυπότακτα, αναπτύσσουν ένα ξεχωριστό δεσμό με τα άτομα που τα φροντίζουν.

Λένε, ότι η γάτα δένεται με το χώρο του σπιτιού, αλλά έχοντας υπάρξει “γατού”, όπως λέει και η μητέρα μου, έχω να δηλώσω, ότι αυτές οι υπάρξεις βρίσκουν τον τρόπο να δείξουν, ότι συνδέονται και με τους ανθρώπους.
Στην ιστορία ο ήρωας  του βιβλίου, Σατόρου, μέσα από το ταξίδι  κάνει συναντήσεις  με ανθρώπους, που έχουν σημαδέψει τη ζωή του, αναζητώντας ένα νέο σπίτι για τον αγαπημένο του γάτο.
Σε αυτά τα απαντήματα αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχουν παίξει στη ζωή του δύο γάτοι.
Ο ένας είναι ο Χάτσι, που ήταν σημαντικός για αυτόν στην περίοδο της πρώιμης εφηβείας του και ο δεύτερος είναι ο Νάνα, που έχει μαζί του τα τελευταία χρόνια.
Είναι απίστευτο αλλά τόσο αληθινό, πως ένας γάτος γίνεται αναφορά στη ζωή ενός ανθρώπου.

Σε αυτή την ιστορία, όπου σε κάποια σημεία μιλάει σε πρώτο πρόσωπο ο γάτος Νάνα, φαίνεται πώς οι σχέσεις μας επηρεάζουν την πορεία της ζωή μας από το ελάχιστο μέχρι το μέγιστο και πώς πράγματα που κρατάμε μέσα μας για χρόνια, όταν βρεθεί η κατάλληλη στιγμή και αποδεσμευθούν, απελευθερώνουν το είναι μας και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε μέρη του παρελθόντος μας.

Καθ’όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης ήταν διάχυτη η τρυφερότητα, αλλά και ένας κρυφός πόνος του Σατόρου, που ήταν πιο έντονα μέσα από το νοιάξιμο για τη φροντίδα του Νάνα.

Στο τελευταίο μέρος, όπου συμπληρώνονται πολλά από τα κενά της ιστορίας στην αρχή της, έρχεται  και η ολοκλήρωσή της με ένα πολύ είναι πολύ συγκινητικό τέλος, που αποδεικνύει ότι ένας πραγματικός αφοσιωμένος φίλος μένει πιστός σε αυτό που υπόσχεται.
Ακόμη κι αν αυτός ο φίλος είναι ένας γάτος.

Το μυθιστόρημα της Χίρο Αρικάουα “Το Χρονικό ενός Πολυταξιδεμένου Γάτου” είναι ένα Παγκόσμιο Best Seller και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

#booklover