StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Κυριακή

23

Αύγουστος 2020

0

COMMENTS

Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού – Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ

Written by , Posted in Books, Timeline

Ένα από τα βιβλία των διακοπών μου ήταν το “Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού” του Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ.
Το διάβασα μέσα σε μία ημέρα και δεν είχε να κάνει μόνο  με το ότι είχα περισσότερο χρόνο και ήμουν πιο χαλαρή.
Με μαγνήτισε η ανατολίτικη ατμόσφαιρα και μία αστυνομική ιστορία, που εκτυλίσσεται σε μία άλλη εποχή στην Κίνα.

Ο συγγραφέας Ρόμπερτ βαν Γκούλικ φαίνεται, ότι είχε μελετήσει  πολύ καλά τον πολιτισμό της Ανατολής, μιας και έζησε πολλά χρόνια στην Ασία και γνώρισε καλά την κουλτούρα και τη νοοτροπία των λαών της.

Στο “Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού” ήρωας της ιστορίας είναι ο Δικαστής Τι, ο οποίος ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
Έζησε από το 630 μ.χ. μέχρι το 700 μ.χ. και ήταν λαμπρός ντετέκτιβ και ανώτερος αξιωματούχος της δυναστείας Τανγκ.

Σε αυτό το βιβλίο ο Δικαστής Τι μας συστήνεται μέσα από μία ιστορία μυστηρίου, που καλείται να λύσει ο ίδιος με τους συνεργάτες του, αμέσως με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ως επίτροπος σε μία νέα πόλη.

Ελάτε να σας δώσω μία γεύση από το σύντομη περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

663 μ.χ. Ο Δικαστής Τι μόλις διορίστηκε επίτροπος στην περιφέρεια του Πενγκ-λάι. Φτάνοντας στην πόλη ξεκινάει αμέσως την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του προκατόχου του. Τα πράγματα περιπλέκονται λόγω της εξαφάνισης του προϊσταμένου των υπαλλήλων του δικαστηρίου, αλλά και της εξαφάνισης της νεόνυμφης συζύγου ενός πλούσιου πλοιοκτήτη της περιοχής. Την ίδια στιγμή, ένας τίγρης σπέρνει τρόμο στην περιοχή, μια ιερόδουλη έχει ένα κρυφό μήνυμα για το Δικαστή Τι, το πτώμα ενός δολοφονημένου μοναχού εντοπίζεται θαμμένο στο πιο παράδοξο σημείο, ενώ κυκλοφορούν έντονες φήμες για λαθρεμπόριο όπλων προς την Κορέα. Τί μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα;

Έχοντας συνηθίσει να διαβάζουμε αστυνομικές ιστορίες που διαδραματίζονται στη σύγχρονη εποχή, είχε μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθώ μία έρευνα ενός δικαστή/ερευνητή, που έζησε τόσους αιώνες πριν και σε μία χώρα μίας άλλης κουλτούρας και φιλοσοφίας.
Πέρα από όλα αυτά, η ιστορία έχει μυστήριο, πλοκή, κρατά το ενδιαφέρον, ενώ εικόνες σχεδιασμένες από το συγγραφέα κοσμούν τα διαφορετικά κεφάλαια του βιβλίου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της Χριστιάννας Σαμαρά και μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα εδώ

#booklover