StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Τρίτη

8

Ιανουάριος 2019

0

COMMENTS

Το νυχτολούλουδο – Kopano Matlwa

Written by , Posted in Books, Timeline

Όταν η Μασετσαμπα πετυχαίνει το μεγαλύτερο όνειρό της παιδικής της ηλικίας και γίνεται γιατρός, η φιλοδοξία της έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας της Νότιας Αφρικής.

Προσπαθεί να ανακουφίσει τον πόνο των άλλων-εργάζεται σ’ένα νοσοκομείο με ελάχιστους πόρους και οι δυσκολίες δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές της – ταυτόχρονα όμως πρέπει να κατευνάσει και τους προσωπικούς της δαίμονες : τους έντονους πόνους της εμμηνόρροιας και την ντροπή που συνδέεται μ’αυτή, το πένθος για την αυτοκτονία του αδελφού της και τις πιέσεις μιας βαθιά θρησκευόμενης-αντιδραστικής μητέρας που κάνει τα πάντα για να την απομακρύνει από τη μοναδική της φίλη, τη Νιάσα.

Η έντονα πολιτικοποιημένη και μαχήτρια Νιάσα, με καταγωγή από τη Ζιμπάμπουε, θ’ανοίξει τα μάτια της Μασετσάμπα μπροστά στην επικρατούσα ξενοφοβικής ένταση που μεταφέρει σημάδια του απαρτχάιντ.
Το Νυχτολούλουδο καταγράφει δεξιοτεχνικά τη βίαιη και συγκεχυμένη ατμόσφαιρα της σημερινής Νότιας Αφρικής και διερευνά θέματα φυλής και φύλου, παρατηρώντας το επάγγελμα του γιατρού μέσ’από τα μάτια της ηρωίδας.
Αλήθεια, πόση ανθρωπιά χωρά στο σύγχρονο κόσμο μας;

Από τα λίγα λόγια που υπάρχουν στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “To Νυχτολούλουδο” της Kopano Matlwa, μπορεί να καταλάβει τη δύναμή του.

Παρακολουθούμε την ιστορία της ηρωίδας ουσιαστικά μέσα από τη δική της αφήγηση.
Το κείμενο ουσιαστικά είναι ένα είδος ημερολογίου, που διατηρεί η Μασετσάμπα.
Είναι δική της εξομόλογηση, ο τρόπος να ξεδιαλύνει όλα όσα έχει στο μυαλό και στην ψυχή της.
Η πάλη με τον εαυτό της, την πίστη της στο Θεό, τις μνήμες που την κυνηγούν από την παιδική της ηλικία μέχρι και το τώρα.
Τα εφηβικά της χρόνια είναι γεμάτα ανασφάλεια και συστολές που δημιουργούνται εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας της περιόδου της, ενώ η αυτοκτονία του αδερφού της εντείνουν την παθολογία της οικογένειάς της.

Σε μια κοινωνία που φοβάται τους ξένους και εκδηλώνει ρατσιστικές διαθέσεις μίσους, η Μασετσάμπα εκφράζει με τη συμπεριφορά της την αντίθεσή της και τιμά τη φιλία της με τη Νιάσια, που είναι μία “ξένη” και δυστυχώς το πληρώνει άσχημα.
Το μίσος των ανθρώπων θα την στιγματίσει με τραγικό τρόπο, που θα κλονίσει την πίστη στον άνθρωπο, στην ίδια, στο Θεό, που πιστεύει ότι έχει μέσα της. Θα χάσει τον εαυτό της, το μυαλό της, το χρόνο και θα αφεθεί σε μία δίνη, που για εκείνη δεν έχει επιστροφή.

Και σε εκείνο το σημείο, που πιστεύει ότι όλα έχουν χαθεί, μέσα στο σκοτάδι της ψυχής και του μυαλού της, κάτι θα ανθίσει.
Ένα νυχτολούλουδο, που αφήνει τις ευωδιές του, όταν ο ήλιος έχει χαθεί.

Σε αρκετά σημεία της ιστορίας σπαράζει η καρδιά σου, διαβάζοντας όλα όσα νιώθει-θυμάται-βιώνει η ηρωίδα.
Όμως αυτό που αγάπησα σε αυτό το βιβλίο, είναι η ελπίδα που αφήνει στο τέλος.

Λάτρεψα τον τρόπο που η συγγραφέας αφήνει να φανεί, ότι ακόμη και στο μεγαλύτερο σκοτάδι, μπορεί να υπάρξει αχτίδα φωτός.
Κι αυτή όμως θα πρέπει να θέλουμε να την δούμε, να την αξιολογήσουμε.
Και το λέω αυτό, γιατί όταν το διαβάσετε, θα δείτε ότι  παρ’όλη τη ‘”θετική” εξέλιξη, η ηρωίδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα πράγματα τελείως διαφορετικά.
Η Μασετσάμπα όμως είναι μαχήτρια και επίμονη από την αρχή της ζωής της και δεν το βάζει κάτω.
Ξέρω. Αυτά τα τελευταία είναι ακαταλαβίστικα, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι επιπλέον, γιατί θα σας το χαλάσω.

Το βιβλίο “Το Νυχτολούλουδο” της Kopano Matlwa κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Μαρίας Φακίνου και με ένα υπέροχο εξώφυλλο του Χρήστου Κούρτογλου.

 

#booklover