StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Τρίτη

17

Ιούλιος 2018

2

COMMENTS

“Κάτω από τον πορφυρό ουρανό” – Mark Sullivan

Written by , Posted in Books, Timeline

Όταν νυστάζεις, αλλά δεν πέφτεις για ύπνο, γιατί προσπαθείς να διαβάσεις λίγες ακόμη σελίδες ενός λογοτεχνικού βιβλίου, αν μη τί άλλο, σημαίνει ότι έχει ενδιαφέρον.
Αυτό έπαθα πριν λίγες ημέρες.
Έφτασε 01.30, για να πέσω για ύπνο, σημειωτέο ότι καθημερινά ξυπνάω στις 06:20.
Κι αυτό για το βιβλίο “Κάτω από τον πορφυρό ουρανό” του Μαρκ Σάλιβαν.

Πριν προχωρήσω όμως, ας δούμε μαζί, τί γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Από την αγάπη του για την Άννα και τη ζωή που ονειρεύεται να ζήσουν κάποτε μαζί, ο Πίνο Λέλα εμπνέεται μέσα στη φρίκη του πολέμου, παίρνει δύναμη και υπομένει τα δεινά της ναζιστικής κατοχής.
Ο Πίνο είναι ένας συνηθισμένος ιταλός έφηβος με αγάπη για τη μουσική και το καλό φαγητό, αλλά οι μέρες της αθωότητάς του τελειώνουν μια νύχτα εντελώς ξαφνικά με τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό του Μιλάνου.
Οι γονείς του προσπαθούν απεγνωσμένα να τον προστατεύσουν και να τον κρατήσουν εκτός μάχης, αλλά σύντομα εκείνος θα εμπλακεί με τον δικό του τρόπο στην αντίσταση. Στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών προσλαμβάνεται ως προσωπικός οδηγός του στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ στην Ιταλία, του στρατηγού Χανς Λέγιερς, ενός από τους πιο μυστηριώδεις και ισχυρούς διοικητές του Τρίτου Ράιχ.
Και ενώ όλοι γύρω του πιστεύουν ότι ο Πίνο είναι ένας ακόμη Ναζί, στην πραγματικότητα κάτι άλλο συμβαίνει και αυτό απαιτεί αληθινή τόλμη και άκρα μυστικότητα…

Σύντομα στους κινηματογράφους με πρωταγωνιστή τον Tom Holland.

O Tom Holland είναι ο ηθοποιός, που έχει υποδυθεί τον Spider-Man, για να ξέρουμε και για ποιόν μιλάμε.
Πιάνομαι από αυτό και ξεκινώ λίγο ανάποδα και θα πω, ότι ανυπομονώ να δω αυτή την ταινία.
Ενώ η ιστορία έχει ως αφετηρία τον έρωτα του Πίνο για την Άννα και κάποιος θα πει ότι είναι μια ιστορία αγάπης, θα πω ότι είναι πολλά περισσότερα.
Πρώτα από όλα, μιλάμε για μία αληθινή ιστορία ανθρώπου – ανθρώπων και πρόσωπα που έχουν υπάρξει, με αρκετούς από αυτούς ζώντες, όπως και ο κεντρικός ήρωας, ο Πίνο Λέλα.
Γενικά τα έργα, που δεν είναι μυθοπλασίες και που βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες, με καθηλώνουν.
Μάλιστα τις περισσότερες φορές αποδεικνύουν ότι η πλοκή και η περιπέτεια της πραγματικής ζωής, μπορεί να είναι πιο δυνατή από κάθε προϊόν φαντασίας.

Ο νεαρός Πίνο Λέλα ήταν ένας θαρραλέος άνδρας που αψηφούσε τον κίνδυνο, χωρίς όμως να γίνεται ανόητα παράτολμος.
Σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας τον θαύμασα για το μέτρο και την ψυχραιμία του και βέβαια, την ευφυία του.
Κατάσκοπος της γερμανικής υψηλής διοίκησης υπομένει φρίκες του πολέμου και του παραλογισμού των ναζί φασιστών με μία δύναμη που γίνεται μεγαλύτερη μπροστά στην αγάπη του για την Άννα.

Το “Κάτω από τον πορφυρό ουρανό” των 573 σελίδων, το διάβασα μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ο προσδιορισμός “εργάσιμες” υποδεικνύει ότι οι διαθέσιμες ώρες για ανάγνωση ήταν περιορισμένες και γι’αυτό και το ξενύχτι. Κυριολεκτικά το ρούφηξα.

Αν και έχω διαβάσει και έχω δει πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με τις φρικαλεότητες των ναζιστών του Γ’Ράιχ, διαβάζοντας εκ νέου πολλά από όσα προκάλεσαν με έκαναν να νιώσω φρίκη στην ίδια ένταση, σαν να τα μάθαινα για πρώτη φορά.
Δεν συνηθίζεται η φρικαλεότητα και το μυαλό μου δεν χωρά αυτό τον παραλογισμό του φασισμού.

Η ιστορία δεν μένει μόνο στη διάρκεια της κατασκοπίας του Πίνο Λέλα, αλλά επεκτείνεται και στη συνέχεια, τονίζοντας το πόσο σκληρή ήταν για κάποιον κατάσκοπο μίας τέτοιας θέσης η αντιμετώπισης της συμπεριφοράς εκείνων, που δεν γνώριζαν την αλήθεια  και νομίζαν ότι συναντούσαν ένα τέρας του εχθρού. Και πόσο πιο επίπονη, όταν οι άνθρωποι που σε αποστρέφονται άδικα είναι εκείνοι που αγαπάς.

Ο Μαρκ Σάλιβαν δεν έληξε την ιστορία στο τέλος του πολέμου, αλλά συνέχισε μέχρι το σήμερα, δίνοντας στον αναγνώστη όλη τη διάσταση και τη μετέπειτα επιρροή που είχαν εκείνα τα χρόνια στη ζωή των ανθρώπων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Brainfood  και εγκαινιάζει τη νέα σειρά βιβλίων “Floral Books”.

#booklover