StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Παρασκευή

21

Αύγουστος 2015

1

COMMENTS

“Λογική κι Ευαισθησία” – Τζέιν Όστεν

Written by , Posted in Books, Timeline

Είχα διαβάσει το βιβλίο, όταν ήμουν πιο πιο μικρή.

Κάποια στιγμή είχα δει και την ταινία.


Κι όμως όταν πήρα στα χέρια μου ένα νέο αντίτυπο του “Λογική κι Ευαισθησία” της Τζέιν Όστεν, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας, θέλησα να το ξαναδιαβάσω.

Επειδή είμαι ευαίσθητη και λογικιά.

Posted by Chichi Mdou on Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

 

Θυμόμουν την ιστορία, αλλά όχι τις λεπτομέρειες.

Το ξεκίνησα ένα απόγευμα στις διακοπές μου και δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Τί κι αν δεν ήταν νέα η πλοκή. Τί κι αν δεν με περίμενε κάποια έκπληξη.

Κι όμως υπήρχε διαφορά. Σε μένα.

Η ψυχολογία μου, η σκέψη μου και η…..ωριμότητά μου με έκαναν να προσεγγίσω το βιβλίο διαφορετικά και να δω περισσότερα στοιχεία και σε μεγαλύτερο βάθος την ψυχολογία των ηρώων.

Όλα τα πράγματα τα προσεγγίζουμε διαφορετικά σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας.

Όσο μεγαλώνουμε γνωρίζουμε περισσότερα, επιβεβαίωνουμε συμπεριφορές και προβλέπουμε εξελίξεις. Αυτό λέγεται και εμπειρία ζωής κι όσο αυτή μεγαλώνει, τόσο αλλάζει την οπτική των πραγμάτων.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά για την ιστορία, για να καταλάβεις ότι στο βιβλίο υπάρχει η αντίθεση της λογικής με αυτήν της ευαισθησίας. Ούτε το ότι όταν προσπαθεί να υπάρξει η μία, δυσκολεύει την παρουσία της άλλης.

Η συνύπαρξή τους είναι δύσκολη, αν και όχι ανέφικτη, καθώς η λογική από μόνη της είναι σκληρή, απέναντι στην τρυφερότητα της ευαισθησίας.

Η ευαισθησία πάλι από την πλευρά της γίνεται παρορμητική, ενθουσιώδης και γι’αυτό όταν απογοητεύεται, υποφέρει.

Οι δύο αυτές έννοιες είναι οι δύο αδερφές Ντάσγουντ, η Μάριαν και η Έλινορ.

Δυναμική και παρορμητική, η Μαριάν Ντάσγουντ είναι το ακριβώς αντίθετο από τη συγκρατημένη και συνετή αδελφή της, Έλινορ.
Έτσι, όταν η Μαριάν ερωτεύεται τον εντυπωσιακό αλλά επιπόλαιο Τζον Γουίλομπι, αγνοεί την προειδοποίηση της αδελφής της για αυτοσυγκράτηση και υπομονή.
Η Έλινορ, αντίθετα, αντιμετωπίζει στωικά την απόφαση του αγαπημένου της να την εγκαταλείψει και παλεύει να κρύψει τη δική της ερωτική απογοήτευση, ακόμα και από τους οικείους της.

Μέσα από την εμπειρία του έρωτα και την απειλή της απώλειάς του, οι δυο αδελφές μαθαίνουν πως η λογική πρέπει να συνδυαστεί με την ευαισθησία και το συναίσθημα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσωπική ευτυχία σε μια κοινωνία όπου το χρήμα και η κοινωνική θέση κυβερνούν και ορίζουν ακόμα και τη μοίρα της αγάπης.

Η Τζέιν Όστεν έχει γράψει ένα βιβλίο το 19ο αιώνα με ειρωνία και σαρκασμό για την υποκρισία της κοινωνίας εκείνης της εποχής, ενώ περιγράφει σχέσεις οι οποίες στην ουσία τους δεν διαφέρουν πολύ από τις σχέσεις των ανθρώπων που ερωτεύονται σήμερα.

Οι περισσότεροι από εμάς ανατρέχουμε στις νέες κυκλοφορίες, στα best seller και είναι καλό και θεμιτό, αλλά θεωρώ ότι η κλασική λογοτεχνία όχι μόνο διατηρείται αναλοίωτη, αλλά γίνεται πιο μεστή νοημάτων και πολύτιμη στον πέρασμα των χρόνων.

Και βέβαια αφού μπορούσα, φωτογράφισα κι αυτό το βιβλίο στον πλάτανο του χωριού.

Λογική κι ευαισθησία

#booklover