StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Τετάρτη

8

Ιούλιος 2015

2

COMMENTS

“Το Άρωμα του Ονείρου” Τομ Ρόμπινς

Written by , Posted in Books, Timeline

Κάθε φορά που οι δυσκολίες κάνουν την εμφάνισή τους, λίγο από αντίδραση, λίγο γιατί έτσι έχω μάθει να λειτουργώ, λίγο γιατί είναι και στο Dna μου (να σας γνωρίσω τη μητέρα μου), δεν το βάζω εύκολα κάτω.

Προσπαθώ να βρω τις διεξόδους μου, την εσωτερική μου γαλήνη, τα “Οοοοοοοομμμμ! Οοοοοοοομμμμμ!”μου, για να μπορέσω να δώσω δύναμη στον εαυτό μου, να έχω όσο γίνεται καθαρό και ψύχραιμο μυαλό μέχρι να περάσει το δύσκολο διάστημα.

Οπότε…

Τραγούδια, φωτογραφίες, blogging και διάβασμα.

Αυτή την εποχή τα κάνω όλα.

Κάποιες φορές τα κάνω και ταυτόχρονα.

Κι επειδή το ένα βιβλίο ακολουθεί το άλλο, θα σας πω για το ” Άρωμα του Ονείρου” που μόλις τελείωσα.

Νομίζω ότι είναι ίσως η πρώτη φορά, που τελειώνοντας ένα βιβλίο θέλω να το ξαναδιαβάσω από την αρχή.

Είναι από τις ελάχιστες φορές, αν όχι η πρώτη, που με κάποιο τρόπο σημειώνω σελίδες. Εγώ που δεν θέλω την παραμικρή μολυβιά στα βιβλία μου.

“Το Άρωμα του Ονείρου” του Τομ Ρόμπινς που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Αίολος”δώρο λατρεμένης μου φίλης,  είναι το βιβλίο έχει αυτές τις δύο πρωτιές.
Θέλησα να σημειώσω σελίδες γιατί ο Τομ Ρόμπινς δεν πλάθει απλά ένα μυθιστόρημα.

Φιλοσοφεί και φιλοσοφεί βαθιά και χωρίς όρια.

Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να το ξαναδιαβάσω γιατί τώρα που ξέρω πώς συνδέονται σε μία όλες αυτές οι διαφορετικές ιστορίες που διαδραματίζονται σε διαφορετικό χρόνο και τόπο, μπορώ να ξεζουμίσω όλα τα νοήματα που περιλαβάνονται στις σελίδες του.

Δεν είχα ξαναδιαβάσει κάποιο βιβλίο του Τομ Ρόμπινς και ομολογώ ότι στην αρχή χρειάστηκα μεγάλη συγκέντρωση για να μπορέσω να τον ακουλουθήσω. Κατά τη γνώμη μου πάντα, η γραφή του είναι πυκνή και μεστή και κάθε φράση του θέλει την απόλυτη προσοχή σου.

Το βιβλίο φαίνεται να έχει γραφτεί από έναν άνθρωπο που έχει διαβάσει αρκετά στη ζωή του, έχει φιλοσοφήσει ακόμη περισσότερο και έναν άνθρωπο που σαρκάζει όλα τα σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα που απασχολούν αιώνες τον κόσμο μας.Ο Θεός, η αθανασία, η μετά θάνατον ζωή και η μετενσάρκωση, οι σχέσεις των ανθρώπων, η έννοια της νηστείας ακόμη και θεωρίες για τη μορφολογία και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου απαντώνται στις σελίδες του.

Δεν φοβάται τη ζωή, αλλά ούτε και τον θάνατο. Ή μάλλον….έχει γράψει ένα βιβλίο με το οποίο προσπαθεί να εξορκίσει αυτό το φόβο του.

Οι μυρωδιές των αρωμάτων σε ακολουθούν σε όλη την ανάγνωση κι αν είσαι άνθρωπος,όπως εγώ, που οι μυρωδιές μπορεί και να επηρεάσουν την ψυχολογία μου θυμίζοντας στιγμές από το παρελθόν ή το μέλλον, θα με καταλάβεις.

Μια σύντομη περίληψη:

Το “Άρωμα του Ονείρου” είναι ένα έπος που αρχίζει στα δάση της αρχαίας Βοημίας και δεν τελειώνει παρά απόψε, στις εννιά η ώρα το βράδυ (ώρα Παρισιού). Είναι, ακόμη ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με ήρωα έναν επιστάτη που έχει χάσει ένα μπλε μπουκάλι, ένα μπουκάλι πολύ παλιό που έχει χαραγμένη πάνω του την εικόνα ενός θεού με κέρατα τράγου. Αν το υγρό μέσα σ αυτό το μπουκάλι είναι πραγματικά η μυστική ουσία του σύμπαντος, όπως πιστεύουν μερικοί, θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα, γιατί εξατμίζεται και έχουν απομείνει μόνο δύο σταγόνες.

Από την αρχή του βιβλίου ένα πατζάρι ή μάλλον…πολλά πατζάρια είναι αυτά που πρωταγωνιστούν στις διαφορετικές ιστορίες που εξιστορούνται.

Το Άρωμα του Ονείρου

Στην αρχή απορείς.

Ίσως δεν μπορείς να καταλάβεις της σύνδεση όλων αυτών από την αρχή. Στη μέση του βιβλίου όλα τα κομμάτια αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους, οπότε ανακαλύπτεις το μεγαλείο του μυαλού του Ρόμπινς.

Η τελευταία σελίδα, στην οποία συμπυκνώνεται το δίδαγμα του πατζαριού, είναι η αιτία που με κάνει να το διαβάσω από την αρχή.

#booklover