StatusUPdate.gr

What's on my mind (?)

Πέμπτη

16

Ιούλιος 2015

0

COMMENTS

“Έρως Ανίκατε Μάσαν” – Αύγουστος Κορτώ

Written by , Posted in Books, Timeline

Φανταστείτε ότι είναι βράδυ καλοκαιριού και βρίσκεστε με μια υπέροχη παρέα.

Έχει τελειώσει το δείπνο και με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι κάθεστε στο μπαλκόνι και λέτε ιστορίες και γελάτε.

Είναι κι αυτός ο φίλος που είναι πραγματικός χείμαρρος και με απίστευτο χιούμορ περιγράφει τα πιο περίεργα περιστατικά που του έχουν συμβεί και ανά διαστήματα ξεσπάτε σε γέλια διακόπτοντας την ησυχία της βραδιάς.

Διηγείται τα πιο απρόβλεπτα και όκγουορντ συμβάντα, για τα οποία ξέρεις ότι τη στιγμή που τα έζησε θα ήθελε να ανοίξει η γη να τον καταπιεί. Κι όμως εσύ τον θαυμάζεις γιατί τα περιγράφει σαν ανέκδοτα και έτσι τα ξορκίζει, κάνοντας την αδύναμη στιγμή δύναμή του.

Όλη αυτή τη διάθεση τη δημιουργεί ο Αύγουστος Κορτώ με το “Έρως Ανίκατε Μάσαν” , που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Επέλεξα να το διαβάσω ένα απόγευμα που η τηλεόραση μετέδιδε  αγορεύσεις στη Βουλή και χαίρομαι που το έκανα.

Μου χάρισε απολαυστικές στιγμές για 2 ημέρες (τόσο έκανα να το διαβάσω) και πραγματικά υπήρχαν φορές που γελούσα μόνη μου (και με κοιτούσαν περίεργα στο τρένο).

Ο Αύγουστος Κορτώ αυτοσαρκάζεται τόσο έντονα που τον κάνει αξιολάτρευτο. Θαυμάζω και εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν τον αυτοσαρκασμό ως τρόπο έκφρασης, γιατί θεωρώ ότι είναι δείγμα θάρρους και ευφυίας.

Μ’αρέσουν οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται.Το χιούμορ του Auguste Corteau σε γερές δόσεις.

Posted by Chichi Mdou on Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

 

Δεν είχα ξαναδιαβάσει χιουμοριστικό βιβλίο του και ομολογώ ότι ξεκινώντας το συγκεκριμένο, ήμουν λίγο επιφυλακτική γιατί δεν ήμουν σίγουρη ότι θα μπορούσε να με συνεπάρει το ίδιο. Και μετά αφέθηκα τελείως. 🙂

Εάν σας αρέσει το χιούμορ του Αύγουστου Κορτώ, αυτό που συναντάμε καθημερινά στα Status Update του, τότε το “Έρως Ανίκατε Μάσαν” θα σας συνεπάρει, αφού θα το βρείτε σε απολαυστικές δόσεις.

Όμως…τί είναι το χιούμορ;

Είναι ένας τρόπος να ξορκίσουμε το φόβο ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές.

Το αναφέρει ο συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου, που έχει εξώφυλλο ένα σκίτσο του Αρκά.

Νομίζω ότι ακόμη και από αυτή την επιλογή, μπορείτε να καταλάβετε για το περιεχόμενο.

Η αφιέρωση για την κόρη μου που τον συνάντησε. Όταν μεγαλώσει, θα το διαβάσει με άλλο καμάρι.

Η αφιέρωση για την κόρη μου που τον συνάντησε.
Όταν μεγαλώσει, θα διαβάσει το βιβλίο με άλλο καμάρι.

Πάρτε μια γεύση της περίληψης από το οπισθόφυλλο:

Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σ’ ένα απομονωμένο ορεινό χωριό για το διήμερο των εκλογών κι ενώ όλοι σε μπουκώνουν λυσσαλέα με τα πιο εκλεκτά φαγιά της οικουμένης ο πορσελάνινος θρόνος αρνείται να ενδώσει στις ικεσίες σου; Κι αν ένα και μόνο εσώρουχο αρκούσε για να σε μεταμορφώσει στο πιο ποθητό πλάσμα του κόσμου; Θα ήταν ευλογία ή κατάρα; Και ποια η θέση όλων εμάς που μετά θάνατον δε θέλουμε ούτε να καούμε ούτε να ταφούμε, αλλά να μεταποιηθούμε σε χρηστικά και καλαίσθητα διακοσμητικά εσωτερικών χώρων;

Τέτοια και άλλα αγωνιώδη ερωτήματα απαντιούνται με τρόπο παραληρηματικό στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που μας θυμίζει ότι το γέλιο είναι συχνά η μόνη σωσίβια λέμβος στις φουρτούνες της ζωής.

 

Έρως ανίκατε μάσαν 2

#booklover